Brouwerij Bosch
Zie ook Magazines
Ik ben een magazine in twee delen aan het voorbereiden over Brouwerij Bosch. Het ene gaat over de brouwerij, het andere over het woonhuis. Zaterdag doe ik mee aan een rondleiding. Maar deze twee foto’s heb ik al. De eerste is van het mouthuis aan de Wycker Grachtstraat, de tweede van het woonhuis aan de Rechtstraat. Wat een prachtig licht, nietwaar?
Die van het mouthuis maakte ik omdat ik daar toevallig was afgelopen november. Voor die van de Rechtstraat heb ik een app gebruikt: SunCalc.net. Het laat een zonneroos zien met het blauwe en het gouden uur en de periode van licht. Daaronder zit een kaart die verschoven kan worden. De middenstip ligt op het woonhuis. De roos laat zien dat ik er rond 14 uur moet zijn voor het strijklicht. De rode pijl heb ik er in gezet.
En ik was er om 14 uur. De foto is van een half uurtje later, je weet namelijk nooit precies hoe het licht langs de gevel strijkt. Nu zie je licht op de bolletjes in de balustrade. Strijklicht geeft prachtige diepte.
De oorspronkelijke naam was: brouwerij de Keyzer. Ook wel Stoombierbrouwerij de Keyzer.
Sinds 1758 werd hier bier gebrouwen. In 1827 werd de brouwerij eigendom van de familie Bosch. In 1970 stopte de brouwerij en sindsdien wordt het complex geconserveerd, bewaard voor de toekomst als een soort museum; er worden rondleidingen gedaan.
Gerst, een graansoort, is de grondstof voor bier. Het kwam in zakken binnen en werd gedroogd op de zolder van het mouthuis. Daar werd het opgeslagen tot het verwerkt kon worden. Het proces van brouwen begon met het laten weken en ontkiemen van de korrels gerst. Daarna werd het geroosterd en geplet tot moutmeel. Dat werd vermengd met water zodat er beslag ontstond. We zien hier de gietijzeren kuip. Het beslag werd in de brouwerij gekookt in grote koperen ketels en er werd hop toegevoegd. Hop maakt het bier langer houdbaar. Nu werd het beslag afgekoeld, werd er gist toegevoegd en kon het vergisten beginnen, de suikers werden omgezet in alcohol. Het bier werd overgedaan in lagertanks om te rijpen. Daarna werden de vaten en flessen gevuld in de bottelarij.
Het woonhuis. De ingang is aan de Rechtstraat, maar we komen binnen via een gang vanuit de brouwerij. Tussen beide panden ligt de directiekamer, een statige ruimte. Op tafel staat een telmachine.
Dan komen we in het trapportaal. Er is een prachtige ovale wenteltrap. De muren zijn van geschilderd marmer, zo ontdekte men onlangs. De marmeren panelen lijken door het reliëf drie dimensionaal, maar ze zijn helemaal vlak op de verticale strook na. De diepte is geschilderd, het oog wordt voor de gek gehouden.
Er zijn verschillende kamers, maar ik laat de mooiste zien, die op de eerste verdieping. Bijzonder fraaie luxe. De familie was sterk gericht op Luik en dat is terug te zien in de meubelen.

Tot slot een foto van de lamp boven de directietafel.